torsdag den 7. november 2013

Myte 4



Myte 4: Yoga er ikke fysisk krævende og er generelt ret kedeligt.

 

Det er meget individuelt, hvilke former for træning vi er tilhængere af og hvilket niveau vi ligger på. Nogle elsker at løfte tunge vægte, lave mere funktionel træning som f.eks. crossfit (jeg er selv fan), løbe maraton, svede løs til en intens spinning time, gå en tur med hunden eller måske barnevognen, svømme så det plasker eller danse zumba med veninderne! 

 Vi træner for at komme af med det sidste mavefedt inden sommerferien, få store svulmende muskler, være sociale og have det sjovt, forbedre vores præstationer eller måske bare føle velværet ved at være fysisk aktiv . Det er fantastisk individuelt, hvad vi oplever som værende kedeligt, sjovt, spændende, inspirerende, udfordrende osv. og når det kommer til at være fysisk aktiv, kan vi godt blive enige om at det har en kæmpe motiverende faktor, hvis vi føler ovenstående, når vi dyrker vores sport og andre fritidsaktiviteter. Motivationen er det der driver os, og ligesom min motivation for yoga har været at finde ro og skabe livskvalitet i dagligdagen, kan andre måske dyrke yoga for at øge smidigheden, koncentration, få en pause fra hverdagens stress og jag.



Sådan som jeg ser det, er yoga  noget som bliver en del af ens livsstil. Nu tænker du måske "nu begynder hun at prædike om at være vegetar!" men nej det er ikke tanken når jeg siger livsstil - det er at yoga kan give dig en utrolig høj følelse af livskvalitet og velvære og ikke mindst en følelse af at du udvikler dig og på den måde påvirke og være en del af din livsstil. Jeg har listet op nedenfor, hvordan yoga kan gavne os fysisk og psykisk og hvad der kræves rent praktisk for at dyrke yoga. 



 Hvad er det så, som yoga kan give os på "træningskontoen"?



 Jeg talte engang med en veninde om yoga, og hun sagde "jamen, hvor mange kalorier forbrænder du ved yoga?". Mit svar til det var, at yoga  godt kan brænde kalorier alt efter hvilken yogaform du vælger, men at det ikke kan måles på samme måde, som hvis du løber i en time. Har du til mål at brænde en masse kalorier af hurtigt, så kan yoga hjælpe dig på rigtig mange måder i det lange løb, men ikke brænde de mange kalorier i nuet.

Jeg vil lige nævne her, at yoga også kræver ordentligt opvarmning og at man lytter til kroppen og mærker efter. Nogle stillinger kan være hårde for f.eks. knæene og derfor er det vigtigt.



Fysiske fordele ved yoga kan f.eks. være:



  • Muskelstyrke øges idet man arbejder både statisk/isometrisk (ligesom når du skal holde en tung kasse i samme stilling)
  • Skaber bevægelighed i kroppen ved at øge fleksibiliteten i vores led, ledbånd og muskler.
  • God alignment  (kropsholdning)
  • Styrker og smidiggør rygsøjlen og dens muskler 
  • Fremmer vægttab



Mentale/ psykiske fordele ved yoga kan f.eks. være:



  • Øger koncentrationsevnen
  • Øger opmærksomhed samt bevidsthed
  • Øger din tålmodighed
  • Skaber ro via åndedrættet og fysiologiske processer som udløses af de forskellige asanas (stillinger)

  • Du lærer teknikker til at give slip på tanker, stress og ubehag



Yoga rent praktisk:



  • Alle kan dyrke yoga, der er kun få undtagelser 
Dog skal personer med alvorlig osteoporose (knogleskørhed), højt eller lavt blodtryk, øre eller ryg problemer, eller gravide undgå visse stillinger. Dette vil  yoga instruktøren hjælpe samt guide jer igennem. Det er altid en god ide at tale med sin egen læge, om yoga og anden fysisk aktivitet. 


  • Sørg for at spise en time inden du dyrker yoga
  • Du har kun brug for meget få redskaber, vigtigst er dit underlag

  • Praktiseres alle tider på året

  • Det kan praktiseres inde, ude, individuelt eller i grupper



Yoga er altså langt fra kedeligt og uden udfordring - dog kan det være en god ide at tænke over hvad ens mål med yogaen er, og være nysgerrig. Det er en god ide at give det tid, så man rigtig kan begynde at mærke alle de gode ting som sker for ens velbefindende! Man kan også prøve forskellige former for yoga, da det er ret forskelligt hvad de kræver af dig rent fysisk.



For eksempel:



  • Flow yoga er en dynamisk yogaform, hvor du følger dit åndedræt og holder få pauser.



  • Hatha yoga har også fokus på åndedrættet,  men asanaerne (stillingerne) er ikke nødvendigvis kædede sammen.



Jeg kommer meget mere ind på de forskellige former for yoga i mine senere indlæg på bloggen :-)



Kære læsere,  kommenter gerne hvis i har inevendinger, konstruktiv kritik, tilføjelser etc. Jeg vil tage imod det med kyshånd!!



Namaste 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar