onsdag den 13. november 2013

Læs om chakra meditation (kroppens energicentre)


Hej dejlige læsere.

 I dag har jeg valgt at introducerer jer for chakraer, og chakra meditation - det er en meget visuel og kraftig form for meditation. 
I et af mine tidligere oplæg, taler jeg om at se verden med fænomenologiske briller. Disse briller skal vi have på når vi beskæftiger os med chakraer. Det skal vi fordi et chakra ikke er en konkret ting, som du kan røre ved eller se rent fysisk. Vi forholder os til chakraer som en speciel slags energicenter, som vi har i kroppen. 

Læs videre her og jeg vil fortælle og forklare dig, hvad et chakra er og hvordan du helt konkret laver en chakra meditation. Jeg er selv ret stor tilhænger af denne form for meditation, fordi den har visualiserings aspektet. Det synes jeg gør det lettere at fordybe sig. Har du nogle erfaringer med chakra meditation og hvad tænker du om det generelt? 

God fornøjelse


Hvad er et chakra? 
Til nogle yoga timer i dit lokale fitness center, kan man sagtens have en instruktør som taler om chakraer. De forskellige yoga stillinger har potentialet til at åbne disse energicentre, hvilket vi gerne vil have. MEN, hvis du aldrig har hørt ordet "chakra" før i dit liv og tænker "hvad for en fisk skal jeg åbne op for?", så fortvivl ej, det er her jeg kommer ind i billedet.

Chakras betegner de energicentre (syv i alt), der er placeret som perler på en snor op ad hvirvelsøjlen, mod issen. De forskellige chakraer har individuelle egenskaber, og er afhængigt af livsfasen mere eller mindre åbne. Da chakra betyder hjul skal man forestille sig, at hvert chakra er som et svinghjul der transporterer energier fra et lavere til et højere udviklingstrin. Først når alle chakraerne er åbne kan energierne bevæge sig frit. På grund af fysiske og åndelige blokeringer som kan manifesterer sig i alle chakraerne kan der herske blokeringen. Teknikkerne i hatha yoga tjener til at opløse disse blokeringer.

 Her ser du de 7 chakraer illustrerede. Farverne i de to øverste chakraer kan varierer, men jeg holder mig til den sølvhvide farve.

Chakra meditation:

Denne teknik kan laves både siddende og liggende. Den har til formål at stimulerer og balancerer dine chakraer. Teknikken kan være kraftfuld selvom du ikke har nogen erfaringer med chakraer. Det der skal ske er, at du fører din opmærksomhed op igennem dine chakraer og fokuserer på hvert enkelt et par minutter. Måden man finder chakraet på, er at finde stedet hvor det føles rigtigt. Måske du kan mærke en slags lethed eller varme - lad din bevidsthed dvæle i området og se hvad der sker. Hvert af de enkelte chakraer har en bestemt farve, som du kan forsøge at visualiserer, for at forstærke meditationen. 

 Du begynder meditationen liggende i svavasana , gerne med et tæppe over dig eller siddende i skrædderstilling - det er op til  dig. Træk vejret dybt ned i maven et par minutter. Lav nu en kropsscanning igennem tæerne og benene, og når du har mærket benene er du klar til at lokaliserer og visualiserer dine chakraer et af gangen. Laver du meditationen alene skal du huske farvernes rækkefølge udenad.


1.

Ved bunden af din rygsøjle forestiller du dig et dybt rødt lys. Dette er dit rodchakra, som har at gøre med din jordforbindelse og basale fornemmelse af at hører til i verden. Lad lyset brede sig i hele bækkenet, og visualiser i et par minutter. Lad nu opmærksomheden glide op igennem halebenet. 

2. 

Omkring korsbenet på bagsiden af bækkenet forestiller du dig nu et orange lys. Dette energicenter har primært at gøre med din seksualitet. Hold visualiseringen på det orange lys i et par minutter og lad derefter bevidstheden glide op igennem de nederste lændehvirvler. 

3. 

Din opmærksomhed er nu i rygsøjlen omkring navlen, hvor du her visualiserer et skinnende gult lys - så skinnende som en sol. Dette energicenter har blandt andet med vores selvtillid og mod. Efter et par minutter her lader du opmærksomheden glide videre op igennem rygsøjlen. 

4. 

Nu når du til dit hjerte-chakra, som har at gøre med åbenhed og endda ubegrænset åbenhed. Forestil dig her et grønt lys med samme farve som en frisk græsplæne. Når du har været her i et par minutter lader du endnu engang bevidstheden rejse videre op. 

5. 

Ud for midten af halsen finder du dit hals-chakra, som har at gøre med kommunikation, og din evne til at være autentisk. Forestil dig her et blåt lys. Lad opmærksomheden fortsætte efter et par minutter her. 

6. 

Det næste chakra befinder sig imellem øjnbrynene, og bliver derfor ofte kaldt det tredje øje, som kigger indad i stedet for udad. Forestil dig her et sølvhvidt lys mellem dine øjenbryn. Hold denne visualisering et par minutter og lad din opmærksomhed befinde sig i midten af hovedet og op. 

7. 

Her forestiller du dig et lilla lys. Man siger at dette chakra altid er åbent, og har du åbnet dit 6 chakra, vil du kunne mærke en slags universel energi. Det er svært at forklare, mærk efter og oplev her, hvad der sker. 

Når du er færdig med at visualiserer chakraerne, skal du give dig selv et minuts tid til at komme til dig selv igen. Dette er vigtigt, fordi chakra meditation kan virke meget kraftigt. Start eventuelt med at bevæge dine tæer ligeså stille og lav nogle små, blide og dovne stræk. 


Denne form for meditation er rigtig god, hvis man (ligesom mig) godt kan lide at visualiserer og måske føler at have ophobede energier i kroppen. Det kan være enormt lækkert at få givet slip på dem, især hvis det er meget negative energier. Når du først har lært farverne udenad, er der ikke andet for end at komme i gang og udforske. 

 Har du erfaring med andre former for meditationer du gerne vil fortælle mig om? eller har du erfaring med for eksempel chakra meditation? Hvad tænker du generelt om chakraer?
Endelig kommenter herinde, så skal jeg svare så godt jeg kan. Tusind tak fordi du læste med. 

Namaste, 
Malene 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar