lørdag den 9. november 2013

Almoderen af myter og dårlige undskyldninger.. værsegodDer kan være mange forklaringer på (især for en selv) for, hvorfor man ikke dyrker yoga. Ligesom med så meget andet fysisk aktivitet, er al begyndelse svær og derfor skal man give det tid og have tålmodighed. Jeg har valgt at afslutte denne uges tema med ALMODEREN AF DÅRLIGE UNDSKYLDNINGER - "Chef, jeg kommer ikke til yoga idag" hvorfor Chris.. "Jeg er så usmidig at jeg ikke kan stå ud af sengen, Chef"! Okay, jeg har en smule dårlig humor, men sådan er det altså bare ;-b

 Læs med og gør op med dig selv, om det virkelig kan være rigtigt at yoga kræver at man er smidig og elastisk som en ål.

God fornøjelse

 

Myte 6.   Jeg er for usmidig til at dyrke yoga 


Efter mange år med intens fodboldtræning, havde jeg aldrig troet at jeg skulle dyrke yoga og blive så glad for det, som jeg er nu. Mine haser var i starten fuldstændig umedgørlige og jeg synes det var hammerpinligt at stå der og dingle med armene frem foran mig og ikke engang kunne røre gulvet med fingrene. Derfor var det min undskyldning: Jeg er blevet stiv i mine muskler efter al den fodbold træning. Nu ved jeg, at jeg dengang slet ikke forstod hvad det egentlig var yoga "kan" eller hvad jeg i grunden skulle bruge det til. Så jeg vil også mene at en hvis forståelse for yogaens principper er rigtig gode at kende, når man starter f.eks. at man arbejder med åndedrættet og på den måde fordyber sig i stillingerne. Alle mennesker er forskellige og har forskellige forudsætninger for, hvor smidige de er. En person, som har dyrket gymnastik i mange år vil helt sikkert være mere smidig og nemt nå sine fødder. Sagen er, at det kan godt være personen kan det pga. de gymnastiske evner men derfor er det nødvendigvis ikke yoga som bliver lavet.

Min pointe er, at din smidighed ikke afgør kvaliteten i den yoga som netop du udføre.  

I yoga arbejder man meget med sit åndedræt. Åndedrættet foregår aldrig i fortiden eller fremtiden, men altid nu og forbinder dig derfor til det. Når man arbejder med åndedrættet i de forskellige stillinger, vil man på sine udåndinger søge at bevæge sig dybere ind i den stilling man befinder sig i. De første gange kan det føles ubehageligt, ligesom når man skal strække ud efter en løbetur eller en fodboldkamp. Når man har lært at fokusere på åndedrættet og bruge det til at komme dybere i stillingerne, vil forstyrrende tanker som f.eks. "Hvor er det træls jeg ikke kan røre gulvet med fingrene, det er også bare så svært og det strækker så fælt på bagsiden af benene.. Gadvide hvad jeg skal have til aftensmad, og hvad skal jeg købe til min søster i fødselsdagsgave?" Påvirke dig langt mindre - tankerne vil flyde forbi som skyer på en  blå himmel. Du vil måske endda begynde at føle, hvordan du med dine udåndinger kan smelte længere ned f.eks. i en foroverbøjning.

   
Smidighed er altså ikke et krav til at man kan få glæde af yoga, men  en ud af mange gevinster som man opnår, hvis man dyrker yoga regelmæssigt.  Alle kan lave yoga; unge, gamle, børn, overvægtige, undervægtige. Det kan de fordi, at yoga er oplevelsen for den enkelte person og hvad den person føler og kan mærke yogaen giver i de forskellige stillinger. Det handler slet ikke om at opnå et resultat eller om at konkurrere eller være den som kan vride sig ned i de mest komplicerede stillinger. Essensen er i virkeligheden den bevidsthed og opmærksomhed, man kan have i de forskellige  asanas (stillinger) og mærke efter, hvordan kroppen påvirkes.

Jeg vil i næste uge give jer dejlige læsere  mange flere gode råd og redskaber til, hvordan man kan rumme tanker, følelser, reaktioner i kroppen, uden at man mister kontakten til sig selv  og forblive i nuet.

Jeg håber du har nydt at læse mit indlæg, jeg siger tusind tak fordi du kiggede med. Jeg vil meget gerne modtage kommentarer, indvendinger, ris, ros - eller måske bare et klap på skulderen. Det er op til dig :-)

Namaste <3 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar