tirsdag den 5. november 2013

Myte 2.


 

Myte 2. Til yoga ligger man bare på gulvet og fiser den af


Du er nede og træne i dit lokale fitnesscenter og opdager at holdsalen er fyldt med folk, som ligner de ligger tager sig en lur. Du tænker måske "Nåh ja, det er rigtigt, man laver ikke andet end at fise den af til yoga". Det som der i virkeligheden foregår er "afspænding", som du måske også har prøvet andre steder end til yoga.

Hvordan foregår afspænding og hvad er dets formål?

Til afspænding ligger man på sit underlag i stillingen "savasana" også kaldet "corpse pose".  I denne stilling ligger man på ryggen på sit underlag, med armene ned langs siden med håndfladerne opad. Ben og fødder tippes venligt ud til siden.

Den lille afspænding man typisk laver  i starten af timen,  har til formål at få deltagerne til at falde til ro efter en lang dag,  og at de får samlet energien om sig selv.  Tanker om  oplevelser og gøremål som har været i løbet af dagen, og kommer i nærmeste fremtid ligges i  baggrunden, og i stedet leder man sin opmærksomhed på åndedrættet.  Når tankerne dukker op  anerkender man dem og henviser dem venligt til baggrunden  igen ved at tænke "tanke" og så følge opmærksomheden tilbage på åndedrættet. Jeg vil i øvrigt komme meget mere ind på flere af disse teknikker i næste uge. Man begynder langsomt at mærke vejrtrækningen hele vejen ned i maven og mærker, hvordan  brystet åbnes,  maven udvides  og  energien i kroppen spredes. Videremed rækkes armene op over hovedet, så man venligt kan lave et mildt stræk af kroppen . Derefter strækkes venstre arm og højre ben, og omvendt. 

Afspænding i timens afslutning

De sidste 10 minutter af timen bruges igen på, at ligge afslappet på underlaget i savasana. Man får mulighed for at hente et tæppe, tage strømper eller en trøje på sådan man ikke ligger og fryser. Underviseren instruerer derefter eleverne i at lave en kropsscanning, hvor det handler om, at man skal føre opmærksomheden rundt på ens kropsdele. Det er forskelligt fra underviser til underviser, hvordan det udføres - om man først fokuserer på hele bagsiden af kroppen mod underlaget, eller måske på en lille tå af gangen. Det skaber kropsbevidsthed og man får følt efter, hvordan man har det i sin krop efter en dejlig time eller måske halvanden med yoga. Jeg tænker at kroppen måske bearbejder det den har lært, de indtryk den har fået og den udfordring den måske har fået. Efter kropsscanning bedes man om at begynde at vågne ligeså stille, sætte sig op i en behagelig stilling når man er klar til det og så bukke for læreren i namaste. Her kan man evt. have tanke på at takke sig selv for at have gjort noget godt og givet sig selv en pause fra hverdagen.

Jeg har erfaret nogle underviserer laver kropsvisualiseringsøvelser både i ankomstafspændingen og slutafspændingen. Det kan f.eks. være at du skal forestille dig, at du ser et hvidt lys foran dig, som er fyldt med glæde og kærlighed.  På hver indånding, ånder du lyset ind, og på hver udånding lader du det sprede sig ud i din krop og fylde hver eneste lille celle.  Det føles dejligt og det gør at man føler en slags glæde og positivitet. Man kan godt føle det er svært at koncentrere sig om, men med tiden bliver det lettere og lettere.  Andre ideer til visualisering

Eng
 Forestil dig, at du befinder dig på en mark med dine yndlingsblomster. Der er en behagelig temperatur.  Du fornemmer vinden i dit ansigt og i dit hår. Du mærker solens lys gennem dine lukkede øjenlåg. Det er varmt og gulorange. Du hører vindens lette susen i træerne, bladenes små knitrelyde, når de berører hinanden. Du hører fuglesang og måske andre dyr.

Strand
 Forestil dig, at du ligger på en strand en varm sommerdag. Du mærker sandet under dig og solens varme stråler på din krop. Mærker små vindpust mod din hud og dit hår. Hører vinden i sivene, græsset. Måske er der træer i nærheden, så hører du også vinden i trækronerne. Du hører børn lege i vandkanten og måske en måge eller andre fugle, der flyver af sted.


Så alt i alt er afspænding et redskab til at komme ind i en afslappet stemning, som hjælper til at man kan fokuserer på at være i nuet og være i den yoga man skal til at udføre. Man indstiller sig således før og efter sin praksis, mærker efter i sin krop, mærker åndedrættet, og mærker effekten af yogaen. Afspænding er derfor vigtigt og når man har gjort det mange gange, føles det næsten som en meditativ tilstand. Derfor har det ikke så meget at gøre med "at fise den af" men jeg forstår godt, at det kan se sådan ud ;-)

Namaste 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar